de Zuiderbuur - achtergrond

Bierkaart

Altijd meer dan 250 verschillende bieren op voorraad!
Wellicht vind je dat ene bier wel hier waar je die mooie herinnering bij hebt of vind je iets uitdagends dat je altijd al zou willen proberen.

Per categorie staat alles netjes omschreven. Even doorklikken en je vindt de uitgebreidde informatie. We hebben zelfs alvast het bier gelinkt aan Untappd!

masker

Beperkt voorradig

Wekelijks een verse lading hopbommen, fruitige sapjes en andere unieke (nieuwe) bieren. Om uit te vinden wat jullie nou écht lekker vinden blijven we altijd op zoek naar dat ene biertje….

masker

Van de Tap

masker

Pilsners / Ale

De naam pils is afgeleid van de stad Pilsen, waar deze bierstijl voor het eerst gebrouwen werd. Alle pils is bier, maar bier is veel meer dan pils alleen…

masker

Wit

Geïnspireerd op het Duitse weizen, maar toch behoorlijk anders. Bij witbier wordt er namelijk regelmatig koriander en citrus aan het bier toegevoegd. De kruiden maken witbier fruitiger en meer uitgesproken van smaak.

masker

Weizen

Klassiek Duitse bierstijl gebrouwen op basis van tarwemout. Veelal gebrouwen volgens het Reinheitsgebot (oudste warenwet waarbij uitsluitend water, hop en minstens 50% tarwemout gebruikt moet worden). Troebel, bleekgeel tot blond van kleur met toetsen van banaan.

masker

Blond

Licht tot goudkleurig en vaak zacht en fris van smaak. Een typisch Belgische bierstijl met een net wat hoger alcohol percentage dan pils en wat verfijndere smaak.

masker

Pale Ale

De Pale Ale kent vele verschijningsvormen. Allemaal zijn ze bovengistend gebrouwen (ale) én bleek van kleur (pale). Vaak neigen de bieren naar een zachte zoete IPA of hoppig blond maar minder rond.

masker

India Pale Ale (IPA)

De betekenis van IPA komt uit de dagen van het Engels kolonialisme. Toen werd het bier namelijk naar India gebracht. Het bier heeft een frisse, bittere smaak en fruitige aroma’s. Er wordt gebruik gemaakt van veel verschillende hopsoorten en de smaken en aroma’s lopen sterk uiteen.

masker

Hazy IPA

De New England IPA wordt ook wel NEIPA of Hazy IPA genoemd. Hazy betekent troebel. Deze bieren zijn zacht van smaak, enorm fruitig en hebben minder bitterheid dan een klassieke IPA.

masker

Saison / Farmhouse Ale

Traditioneel gebrouwen met de eerste oogst en bewaard voor de arbeid op het land. De kenmerkende geur wordt meestal getypeerd als 'stallucht'. Dit vind je niet zozeer terug in de smaak. Hierbij kun je denken aan licht moutig en fris.

masker

Dubbel

Een bierstijl waarbij tijdens het brouwproces meer graan wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft doorgaans een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter.

masker

Tripel

Een typische tripel kenmerkt zich door de fruitige en/of kruidige smaak met een relatief hoog alcoholpercentage. Het bier heeft een volle smaak en hoge doordrinkbaarheid. Niet meer weg te denken als (Belgische) klassieker.

masker

Quadrupel / Barleywine

Een quadrupel is een stevig en zwaar bier. Qua smaak is deze vaak zoet en kun je er tonen in herkennen van karamel, kandij, gebrande mout en gedroogd fruit. Barley wine is hetzelfde als gerstewijn. Het wordt gebrouwen met graan en is daarom gewoon een biersoort.

masker

Donker

Vaak sterker, voller en kruidiger van smaak. De kleur komt niet door een hoog alcoholpercentage maar door het gebruik van donkere typen mout. Is het schuim van je bier spierwit dan is er hoogstwaarschijnlijk kleurstof gebruikt om het bier bij te kleuren.

masker

Porter / Stout

De Porter is een typisch Engels bier dat is geëvolueerd van een zoet, bruin, licht bier tot een vol bier met tonen van chocola en karamel. Een stout is een sterkere variant van de Porter. 'Stout' is dan ook het Engelse woord voor sterk of krachtig.

masker

Sour Ale

Een verzamelnaam voor bieren met een zure smaak. Dit is een compleet unieke smaak in de wereld van bier. Achter het zuur komen de mooiste smaaknuances vrij. Dat is de reden waarom dit een van de hoogst gewaardeerde bierstijlen is bij bierkenners over de hele wereld.

masker

Fruitbier

Zeer toegankelijke bieren, vaak laag alcoholisch met zoete fruittoetsen. Bij kriekenbier bijvoorbeeld, zijn dit de kersen.

masker

Session Alcoholvrij

Steeds beter en populairder worden alle laag alcoholische of zelfs alcoholvrije bieren. Met zelfs werelds beste non-alcoholische bier in onze collectie heeft zelfs de BOB een heerlijk biertje.

masker

Cider

Niet echt bier maar wel een soort van familie. Met de oorsprong in Engeland waar de kleine ciderappeltjes geperst en gefermenteerd worden waarna er een mousserende appelsap ontstaat. Tegenwoordig in vele smaken te verkrijgen.

masker

Specials

Vers van de pers! Net binnengekomen dus deze geven we even wat extra aandacht!

Bier in blik

Waarom toch? In de basis is het antwoord simpel... Houdbaarheid!

Bier heeft, eenmaal verpakt, nog twee vijanden.... Licht en lucht. De traditionele verpakking van bier, de fles, kan niet altijd voldoende weerstand bieden aan deze twee elementen. Een kroonkurk is nooit 100% luchtdicht, en het glas laat altijd nog licht door. Blik is de oplossing voor beiden! En de smaak van blik, zoals vroeger nog wel eens het geval was, is niet meer terug te vinden. De coating van blik is wel zo ver geperfectioneerd dat je dit niet terug vindt in het bier.

Ook is het de vraag of recyclen van glas of het hergebruik van statiegeld flesjes milieuvriendelijk is. `Dit door spoelwater en extra transport. Ook bij het transport en de opslag van blik is een groot voordeel dat er weinig ruimte om de verpakking over blijft.

Daarnaast is blik een mooi canvas om nog mooiere ontwerpen van etiketten toe te passen.